FUNAKOSHI KARATE INTERNATIONAL

BELGIUM

 • Home
 • Onze Club
 • Trainingen
 • Nieuws & Events
 • Contact
 • Ligging
 • Sensei Geert
 • Funakoshi Ryu
 • Foto Galerij
 • Clubblad
 • Pers
 • Links
 • Inhoud

GEERT CAERS SENSEI

Het verhaal van Sensei Geert Caers

Mijn sportieve loopbaan begon net zoals bijna iedere Belg met voetballen. Met als hoogtepunt één seizoen Westerlo, toen een paar afdelingen lager dan nu. In het voetbal heb ik jaren lang Cyril Dockx als trainer gehad, hij verstond het best de kunst om een ploeg op het veld te krijgen. Zijn woorden, "een ploeg is net zo sterk als de zwakste schakel", zijn mij altijd bij gebleven. Na een zware blessure moest ik noodgedwongen een andere hobby zoeken.

Dat werd atletiek, meer specifiek veldlopen, piste lopen en wegwedstrijden. Onder de hoede van atletiek trainer Jan Ledegen heb ik het maximum uit mijn lichaam gehaald. Jan zag welk schema op welk ogenblik het beste bij mij paste. Hij heeft mij veel bijgebracht over trainingsleer die ook bij de karate training van pas komt.

Dan kreeg mijn zoon Bart interesse in karate. We gingen kijken in een karateclub ergens in het jaar 2000 en we besloten ons bij deze club aan te sluiten. Na een tijdje kreeg ook dochter Dorien de smaak te pakken en begon ook met karate. Er werd mij vanuit de club gevraagd een Bloso initiatiecursus te volgen. Daar ontmoete ik Jimmy van Den Kieboom, en werd uitgenodigd om met Bart en Dorien te komen trainen in Turnhout. Jimmy verzorgde de kumite trainingen in de club van Jos Augustus. Zo hebben Bart en Dorien de kans gekregen om te mogen meetrainen met de Nederlandse nationale ploeg. Met de club werd er overal ter wereld met succes deelgenomen aan tornooien. Zo waren we in oa: Engeland, Nederland, Zuid Afrika, Australië, etc
Het karate hoogtepunt voor mij was ongetwijfeld het kata team competitie in Australië. Samen met Dorien en Bart vormden wij een team, welk tot onze grote verbazing een 3de plaats behaalde. Sterk des temeer als men weet dat Dorien last had van een zware rugblessure en wij bijna zo goed als niet samen konden trainen. Op hetzelfde tornooi vocht Bart in zijn afscheidsmatch een geweldige partij tegen sensei Garry Oosterhuysen.

Dorien is de meest getalenteerde van de familie en heeft als enige Funakoshi karateka ooit een podiumplaats behaald op een Belgisch kampioenschap, sterker nog, zij deed dit op 3 van haar 4 deelnames. Waarbij ze eigenlijk in haar laatste deelname niet had mogen aanvangen wegens een rugblessure, maar toch wou ze het proberen.

Men begon meer en meer beschermingen te verplichten in de kumité competities en de technieken gingen zichtbaar achteruit. Dan kreeg ik op you tube een filmpje te zien van Kawawada Tokio ’85. Geen bescherming, blote vuisten, maar perfecte kontrole. Dat was de weg die ik wilde uitgaan met mijn karate. Ik ging links en rechts kijken naar andere clubs maar vond nergens mijn gading.

Toen kwam Marius Bouwer Sensei ons een bezoek brengen, hij gaf met zijn leerlingen een paar training sessies, dit paste exact in het plaatje dat ik voor ogen zag. Het verhaal werd nog straffer toen hij vertelde dat hij opleiding kreeg van de oprichter van onze stijl, m.a.w. Shihan Edwin Ward. Ons was verteld dat Shihan Ward was uitgeweken van Zuid Afrika en gestorven was. Ik nam contact op met Shihan Ward en regelde wekelijkse video conference trainingen met Shihan Ward. De deelnemers voelden week na week hun karate verbeteren. Ondertussen had ik de sensei’s van de club verteld dat ik de weg van Shihan Ward wilde volgen en we starten de trainingen in de parochiezaal van Stelen (Geel). De leden waren enthousiast over de manier van trainen, ook waren een paar oud leerlingen terug begonnen met trainingen.


Dan werd er besloten om een nieuwe onafhankelijke Funakoshi dojo te openen in de turnzaal van de basischool te Stelen, samen met een paar mensen die hetzelfde idee over karate en het clubgebeuren hadden. Dit heeft plaats gevonden op vrijdag 3 september 2010.

 

 

KARAKTER

ETIKETTE

INSPANNING

ZELFBEHEERSING

OPRECHTHEID